Mi a munkaerő-közvetítés?

Amikor munkát keresünk vagy hirdetünk, hamar belebotlunk olyan cégekbe, amik munkaerő-közvetítéssel foglalkoznak. Miért érdemes ezekhez a cégekhez fordulni segítségért? Mire számíthatunk a munkaerő-közvetítés során?

A munkaerő-közvetítés egy közös együttműködésen alapuló szolgáltatás: a cég megbízza a szolgáltatást nyújtó vállalatot, hogy keressenek helyettük az adott állásra munkavállalót. A munkát kereső személy pedig megkeresheti ugyanezt a céget azzal, hogy milyen állást keres, mik a kvalitásai, a cég pedig összeköti a két felet egymással.

A munkaerő-közvetítés valójában kiszervezett munkaerő toborzást, keresést és kiválasztást jelent: a két kereső fél között a közvetítő cég a híd szerepét képzi. 

A szolgáltatás részét képezik többek között az igényfelmérése, álláshirdetési kampány készítése; jelöltek keresése, előszűrése, háttérellenőrzés, referenciák bekérése – részletes riport készítése a megfelelő jelöltekről. A közvetítő cég végzi az interjúztatást is, majd értesíti a továbbjutott és kiesett jelentkezőket.

Fő feladatuk lényegében a jelöltek és a partner cég közötti kommunikáció, kapcsolatteremtés támogatása. A munkaerő-közvetítés díja vállalatonként változik, függ a szolgáltatás komplexitásától, az álláshirdető igényeitől is. A munkavállalót azonban semmilyen díjjal nem terhelik.

A munkakereső irányában is irányelvek alapján nyújtja a szolgáltatást: semmilyen alapon sem lehet kirekesztő, közvetíthet jogszabályilag tiltott munkát vagy kérhet el olyan adatokat, amik nem szükségesek a munka betöltéséhez. Tájékoztatnia kell az álláskeresőt a munka főbb tulajdonságairól, illetve ha a állás külföldre szól, akkor annak megfelelő kiegészítő jogszabályokról.