Miért fontos a biztonságos székhelyszolgáltatás?

Amikor székhelyszolgáltatót választunk cégünk székhelyének bejelentéséhez, mert nem szeretnénk saját ingatlanba bejelenteni a céget, biztonsági és egyéb okokból, fontos az is, hogy magát a székhelyszolgáltatást is biztonságosan és korrekt eljárás szerint válasszuk meg.

Ugyanis a székhelyszolgáltatónak is felelőssége van a NAV, valamint a Cégbíróság irányába. Azonnali adatszolgáltatásra kötelezett, és gyanús körülmények észlelése során jelentési kötelezettsége van. Ugyan ellenőriznie kellene, hogy a cég ténylegesen működik-e, és eleget tesz-e az írásba foglalt kötelezettségeinek, tevékenységi körét ténylegesen betölti-e.

A székhelyszolgáltatás választása így plusz felelősséget is ró a cégekre, mivel számukra is ellenőrizhetőnek kellene lenniük. Ugyanakkor a realitás azt mutatja, hogy erre a gyakorlati ellenőrzése igen korlátozottak a lehetőségeik. A valóságban annyi tud megvalósulni ebből, hogy megnézi, tudja-e tartani a kapcsolatot a céggel, és rendszeresen fizet-e a cég szolgáltatási díjat.

Amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek, köteles jelenteni a NAV és a Cégbíróság, és az Önkormányzat felé, hogy gyanús körülményt észlelt, ezért kéri őket a törvényességi felülvizsgálatra. Ami már igen kellemetlen lehet a cégnek. Nem érdemes ezekkel játszani, vagy simliskedni.

Viszont önmagában a székhelyszolgáltatás egy nagyon szuper lehetőség azoknak a cégeknek, akik korrekt keretek között képzelik el tevékenységüket, és ennek betartására megvannak a megfelelő embereik és eszközeik, ismereteik. A szekhely.org oldala hasznos szakmai segítséget nyújt a témában érdeklődő és kereső cégek számára.