A villanymotor alapfogalmainak ismerete

A villanymotor megértéséhez érdemes tisztázni vele kapcsolatosan néhány alapfogalmat. Sokan még ma sem értik teljesen, hogyan működik a villanymotor, és mitől olyan népszerű. Ezért érdemes tisztázni az alapokat.

Az elektromotor a villanymotoros gépek egyik meghatározó részét képezik. Maga pedig a villanymotoros gép olyan energia-átalakítót jelent, amely képes a villamos energia valamelyik jellemzőjét megváltoztatni. Ezalatt érthetjük az áramnemét, de akár a feszültség értékét is. Továbbá, a villanymotor képes átalakítani az az elektromos energiát is mozgási, vagy mechanikai energiává.

Ugyanakkor, ez fordítva is működhet, tehát a mechanikai erőből is keletkezhet villamos energia. A villanymotoros gépeket rendszerezhetjük áramnem szerint vagy fázisszám szerint is. Áramnem szerint rendszerezve létezik egyenáramú gép, mint amilyen a kefés motor is, generátor is. Például a dinamó, a hagyományos biciklilámpa is ilyen. Továbbá, létezik a váltakozó áramú gép, mint a transzformátor, a generátor, vagy a motor. Fázisszám szerint rendszerezve pedig megkülönböztethetünk egyfázisú, vagy háromfázisú villamos gépeket.

Érdekesség, hogy az első ilyen motor Jedlik Ányos nevéhez köthető, még 1825-ből, ugyanis ekkor készítette. Amit pedig már a gyakorlatban is alkalmazni lehetett, az Werner Siemens német fizikus nevéhez köthető. Részletesebb érdeklődés esetén érdemes ellátogatni a dcmotor.hu oldalára, ahol egyfázisú és háromfázisú motor is elérhető a kínálatban!