Egyensúlyfejlesztő eszközök az egészséges gyerekkorért

A játszótereken, nagy örömükre, egyre több játszótéri eszköz közül válogathatnak a gyerekek. A megszokott hintán, homokozón és mászókán kívül egyre több, izgalmasabbnál izgalmasabb játékot találnak egy-egy kiruccanás alkalmával.

Az egyensúlyfejlesztő eszközök viszonylag egy új generációját képviseli a játszótéri eszközöknek, főleg a mostani, modern változataikkal, melyeket gyakran fejlesztőpedagógusok jó meglátásai ihlettek. Bár vannak klasszikus darabok, melyekkel már húsz-harminc évvel ezelőtt is lehetett találkozni, mint a láncoshíd vagy a láncos egyensúlyozó, de többségük nem ezek közé tartozik. Az U és az I egyensúlyozók összetett játékelemeikkel jelentenek kihívást a kisebbek számára.

A láncoshíddal kezdődő alkotáson át kell tipegnie, rohannia az apróságnak, majd egy alagúton át folytathatja útját, természetesen négykézláb. Ezt követi egy vízszintes, hálós terep, amin a nélkül kell áthaladnia, hogy a lába a kötélháló elemei közé csússzon. A kettőt csak alakja különbözteti meg egymástól, de a gyermek ugyanazon kihívások elé van állítva a pályán. Egy másik kedvenc az egyensúlyfejlesztő eszközök közül a hatszögletű mászóka, amely talán a legösszetettebb az összes közül; ezen két kötélháló, egy gyűrű, két függeszkedő korlát és egy mászókötél található.

Ezek az eszközök az ügyesség mellett az agy különböző területeit is igencsak megmozgatják, segítve az idegrendszer fejlődését, stimulációját. A gyermek az egyensúlyfejlesztő eszközök révén játékosan fejlődik, egyszerre próbálva ki ügyességét és bátorságát, s kellő támogatás mellett evvel egy nagyon is fontos területen erősödve, az önbizalom területén.