Minden országnak fel kell készülnie az Omicron terjedésére

Sokan már be vannak oltva, de tényleg megéri most kockáztatni egy irodai buli vagy munka utáni közösségi szórakozás miatt?

Az Egyesült Királyságban magas a Covid-megbetegedések száma, és még mindig növekszik, és van egy új, erősen mutált és könnyen elkapható változat, az Omicron, amely jól megváltoztathatja a kockázatok egyensúlyát.

Egyes cégek már most visszaléptek, és nem foglaltak le semmi hivatalosat, vagy lemondták terveiket. Boris Johnson miniszterelnök azonban azt mondta, hogy erre nincs szükség. A nagy csoportok továbbra is bulizhatnak bárokban vagy karaoke helyszíneken.

A karácsonyi ünneplés egy módja annak, hogy kiengedje a gőzt, megköszönje a személyzet kemény munkáját, és kikapcsolja az embereket a mindennapi munkából. Mindannyian kerestünk némi enyhülést a járványban, de a Covid nem múlt el.

Amellett, hogy hány emberrel szeretne szóba elegyedni, azt figyelembe kell venni, hogy mennyire zárt és rosszul szellőző a helyszín. A kültéren sörözni – ebben az évszakban inkább a nagykabátban, mint a sörkabátban – sokkal kevésbé kockázatos, mint a bárban társasozni.

A friss levegő szétszórhatja a vírust, ami segít megelőzni az aeroszol terjedését – ha valaki a közelben lévő személy által kilélegzett vagy kisütött apró cseppektől elkapja a Covid-ot.

A fertőző cseppek órákon át lebeghetnek a levegőben egy fülledt szobában. Az arcfedő felrakása és a 2 m távolság tartása segíthet megszakítani az átvitelt, de a bulizás nem.

Joe Biden elnök szigorúbb Covid-19 utazási szabályokat mutatott be, mivel az Egyesült Államok megerősítette az Omicron-változat maroknyi esetét az egyik parttól a másikig.

A jövő héttől az Egyesült Államokba utazó nemzetközi utazóknak, köztük az amerikaiaknak, az oltás állapotától függetlenül legfeljebb egy nappal az utazás előtt Covid-tesztet kell végezniük.

A közelmúltban visszanyert személyek helyette „behajtási igazolást” nyújthatnak be.

Március közepéig meghosszabbítják a maszkok követelményeit a repülőgépeken, vonatokon és buszokon. Több millió ingyenes és a biztosító által finanszírozott otthoni teszt is elérhető lesz.

Az Omicron-változat tíz esetét észlelték az Egyesült Államokban: Kaliforniában, Coloradóban, Minnesotában és New Yorkban, valamint Hawaiin, ahol a hatóságok szerint az illetőnek nem volt közelmúltbeli utazási előzménye.

Az állami egészségügyi tisztviselők ezekben az esetekben csak enyhe tünetekről számoltak be. A jelentések szerint a változatot mára 30 országban találták meg.