Ennél alig van egyszerűbb! A műfű lerakása pár lépésben

Amennyiben úgy döntünk, hogy kertünkbe műfüvet telepítünk, újabb választás elé kerülünk: kérünk szakmai segítséget vagy magunk csináljuk meg? A műfű lerakása valójában nem egy bonyolult folyamat, de a sikerhez érdemes odafigyelni pár dologra.

A műfű lerakása nem kezdődhet el addig, amíg az alap nincs megfelelően előkészítve. Kemény talaj esetén (pl. Beton, aszfalt, tégla), alaposan takarítsuk le a felületet, ne maradjanak növényi gyökerek vagy levelek se. Ha hézagos lenne a talaj, akkor töltsük fel, hogy ne legyen egyenetlen az alap.

Puha felület esetén a műfű lerakása némi ásással kezdődik. A kiásott alapot töltsük fel 7-10 cm tört homokkal és kövekkel, erre pedig terítsünk geotextíliát, ami megakadályozza a homok áttörését és a vakondok ügyködéseit is. A lényeg, hogy a műpázsit lerakását megelőzően legyen egy biztos és egyenletes alap, amire majd rákerülhet a szőnyeg. A homok tömörítéséhez használjunk döngölőt, így egyenletesebb lesz a talaj.

Most következhet a telepítés, a szőnyegek kigurítása. Ennél a lépésnél két dologra kell figyelnünk: a szálirányra és a helyes illeszkedésre. Minden esetben győződjünk meg róla, hogy a tekercsek száliránya megegyezik. Azt is gondoljuk végig, hogy honnan fogjuk nézni a füvet, abba az irányba nézzenek a szálak, így természetesebbnek fog tűnni a műpázsit.

A helyes illeszkedés alatt pedig azt értjük, hogy a szőnyegek passzolnak egymáshoz, egyenletesen fednek, nem marad rés közöttük. Hogy biztosra menjünk, akár 5 cm-es átfedéssel is rakhatjuk a műfüvet. Ezek után már csak le kell ragasztani a szőnyegeket, majd a szegély mentén méretre kell vágni a műfüvet. Utolsó lépésként, szórjuk be a füvet erre alkalmas homokkal, söpörjük át és már kész is!