A laminált padló előnyei és hátrányai

A melegburkolatok között magasan vezet a laminált padló népszerűsége, ezért annak előnyeiről hosszasan lehetne írni. A következőkben a legfontosabb szempontokat gyűjtöttük össze. Ugyanakkor, mint általában minden terméktípusnak, így a laminált padlónak is vannak hátrányai.

Ezek természetesen részletkérdésekben rejlő szempontok, amelyek inkább akkor lényegesek, amikor eltérő burkolattípusok között dilemmázunk.

Előnyök:

  • Univerzális tulajdonságok: A laminált padló alapvető előnye a kimagasló gyakorlati alkalmazhatóságban rejlik. Sok helyen, széles választékban elérhető, továbbá könnyebben megfizethető, mint például a valódi faburkolat. Könnyű lerakni és karbantartani, tehát gyorsan és könnyedén stílusossá teszi otthonunkat.
  • Széles választék: Mivel a laminált padlók mintázatát mesterséges nyomtatással készítik, így lehetővé válik szinte bármilyen fa, de akár kőburkolat megvalósítása. Ráadásul azok színárnyalatában, intenzitásában és mintázatában is rengeteg variáció elérhető.

 

Hátrányok:

  • Alacsonyabb immanens érték: A laminált padló nagy része préselt faörleményből készül, felszíne pedig többnyire műanyag. Összességében tehát azért elmondható, hogy otthonunk valódi értékét kevésbé emeli, mint egy igazi faparketta. Egyesek úgy gondolják, hogy ez akár az otthonunk hangulatában is érezhetően megjelenhet.
  • Véges karbantartási lehetőség: Habár a laminált burkolatok egyre tartósabbak, valamint különféle kopásálló, fényálló és vízálló innovációk is léteznek, mégis elkerülhetetlen a hosszú évek alatt egy bizonyos mértékű elhasználódás. A felületet pedig nem lehet megújítani, mint a faburkolat esetén, így egy idő után le kell cserélni.